Instagrame ide hore a mnoho ľudí na ňom dnes trávi viac času ako Facebooku. Rozhodli sme sa preto položiť otázky Slovákom, ktorí to na Instagrame vedia. V sérii článkov „Pýtame sa slovenských instagramerov“ vám posunieme tipy na to, ako zbierať followerov na sociálnej sieti, kde konkurencia nie je malá. Práve naopak. Pýtať sa budeme travelblogerov, umelcov, foodblogerov, ale aj šikovných beauty blogeriek, ktorých publikum prekročilo hranicu 10 000 followerov.

Toto je Alex Simon, ktorý dokumentuje svoje cestovateľské zážitky na vlastnom YouTube kanáli, a na Instagrame ho sleduje viac ako 10 tisíc followerov. Ako to robí?

Instagram: 10,4 k followerov

Facebook: 4 422 fanúšikov

YouTube: 2 539 odoberateľov 

https://www.instagram.com/p/Ba89YSiBSzW/?taken-by=alex___simon

Ahoj, Alex. Predstavíš sa nám v skratke na úvod?

Volám sa Alex Simon. Mám 30 rokov – síce ma moji známi považujú za 18 ročného, pretože žijem svoj život podľa mojich predstáv – cestujem, užívam si a momentálne mi to takto vyhovuje.

Ako vznikla celá táto myšlienka? Rozhodol si sa najskôr cestovať po svete a potom ti napadlo, že to môže byť zaujímavý obsah na sociálne siete? Alebo to išlo ruka v ruke – budem cestovať a zdieľať zážitky?

Vášeň k cestovaniu už mám dávno v sebe, ale keďže som viedol iný životný štýl ako mám teraz, bolo nemožné zobrať sa na pár mesiacov a ísť do sveta. Hral som profesionálne hádzanú a kvôli zraneniam som musel skončiť so športom a nájsť si nové výzvy v iných odboroch. Bol som trošku na dne a potreboval som si zrovnať veci v hlave, tak som sa rozhodol, že si zbalím ruksak a vyberiem sa do Ázie na 2 mesiace. Forma cestovania „backpacking“ sa mi natoľko zapáčila, že po Ázii som predal svoje auto a pokračoval som v naháňaní mojich snov po svete. Moji známi sa začali na mňa pozerať trošku inak – dá sa povedať, že som sa stal vzorom pre mladých i pre starších. Mladí si zo mňa zoberú príklad a staršia generácia premýšľa, prečo to kedysi sami neskúšali.

Už dlhšie roky sa venujem strihaniu videí a filmovaniu, tak som si povedal, že to všetko, čo momentálne prežívam, budem zaznamenávať a zdieľať. Robím to hlavne pre seba, aby som mal na čo spomínať, keď budem starší, ale podľa feedbackov sa to ľuďom páči, takže to rád zdieľam s celým svetom.

https://www.instagram.com/p/BVCAB0yBguc/?taken-by=alex___simon

Predstav nám svoj životný štýl. Máš stály job tu na Slovensku a potom cestuješ po svete, alebo pracuješ popri cestovaní v krajinách, ktoré navštevuješ?

Keďže hovorím 5 jazykmi a finančne sa viac oplatí pracovať v zahraničí, zvolil som si cestu pracovať sezónne – to znamená, že pracujem 5 mesiacov, a z toho, čo si nasporím, idem cestovať – ďalej pracujem v regiónoch, kam ostatní chodia na dovolenky – takže tá práca je viac menej pre mňa ako dovolenka (cez leto Ibiza a cez zimu Ischgl).

Ktorý kanál si si založil ako prvý? Ktorý z nich vyžaduje najviac tvojho času na jeho spravovanie, a ktorý ťa najviac baví?

Moja prvá sociálna sieť bola tuším Facebook a Youtube, až potom Instagram. Natáčanie a spracovanie videí sú časovo náročné, takže niekedy sedím nad svojím dielom niekoľko hodín a občas aj zopár dní alebo týždňov.

Ak by si mal povedať, ktorý z kanálov ti funguje najlepšie, čo sa týka reachu, ktorý by to bol?

Facebook má skoro každý človek, tak asi Facebook a až potom Instagram a Youtube. Problém je, že žijeme v modernej dobe, keď už každý vlastní kameru a foťák, ďalej každý cestuje a konkurencia je obrovská. Takže človek musí byť unikátny, aby sa dostal do stredu pozornosti.

https://www.instagram.com/p/BU6Sbp3BQMB/?taken-by=alex___simon

A ako je to s engagementom? Ide to lepšie na Facebooku, alebo Instagrame?

Asi je to 50 : 50.  

Dá sa povedať, že sociálne siete sú niečo, čo ti dnes dokáže zaplatiť tvoje cestovanie, alebo pokryť aspoň časť nákladov? 

Doteraz som prijímal len sponzorské pozornosti ako napríklad oblečenie, slnečné či lyžiarske okuliare, ďalej Gopro, dron, atď. Pre mňa sú to všetko cenné veci, lebo ich využijem pri cestovaní i v bežnom živote. Samozrejme, keby mi niekto platil aj za letenky a ubytovanie, tak by som s tým asi nikdy nechcel prestať.

https://www.instagram.com/p/BM09SDdh8wt/?taken-by=alex___simon

A teraz čisto k Instagramu 🙂 Pri fotení a točení pracuješ iba s telefónom, alebo využívaš špeciálnu techniku (360ku kameru, gopročku, drone…)?

Väčšinou používam svoj telefón, ale kvôli vzhľadu celého Instagramu a kvôli zmene si to rád striedam s dronovými a podvodovými zábermi.

Používaš na fotky instagramové filtre / editovacie appky, alebo si fotky upravuješ postprodukčne vo Photoshope?

Fotky, ktoré dávam na Instagram sú väčšinou fotené pri super podmienkach a pri super svetle, takže niekedy ich nepotrebujem ani upravovať. Keď ich editujem, tak len cez Instagram – žiadny Photoshop.

https://www.instagram.com/p/BMjD9KhhiMW/?taken-by=alex___simon

Oslovili ťa nejaké značky za účelom ich propagácie na tvojich sociálnych sieťach?

Spolupracujem s firmou SunGod, ktorá vyrába okuliare vysokej kvality, ďalej cestovná agentúra Exit Travel Club, vďaka ktorej sa dostanem do mojich destinácií a naspäť domov, a nedávno ma oslovila firma Tatranský čaj na celoročnú spoluprácu a promo.

Ak áno, ako vyzerá forma spolupráce so značkami?

Podľa náročnosti práce sa vždy dohodneme na nejakej odmene, a ako som už spomínal, dostávam sponzorské pozornosti.

Síce si nám podobnú otázku zodpovedal v našej knižke Instaheroes, ale opýtame sa aj tu. Môžeš dať našim čitateľom tipy na to, ako pracovať s Instagramom?

Podľa vlastných skúseností maximálne jednu fotku za deň. A nie dokola naše obedy a selfiečka – treba to striedať. Ďalej vynechávať hashtagy ako #followme a #likeforfollow. Tie určite neprinesú nových followerov.

https://www.instagram.com/p/BMJcnmuB3wu/?taken-by=alex___simon

Čo formát Stories? Ako si myslíš, že by s nimi mali pracovať ľudia, ktorí chcú preraziť na Instagrame?

Pri natáčaní Stories si väčšinou nechám pustenú hudbu v pozadí, takže tá hudba dodá lepší efekt k celej scénke – samozrejme, hudbu, ktorá sa k tej danej situácii hodí. Ďalej nezdieľať milión záberov v „stories“ – aj tak to nikoho nezaujíma a ľudia si to jednoducho preklikajú.

Instagram je beh na dlhú trať a nárast followerov vie podporiť promo tretej strany. Tebe pomohlo, keď o tebe napísal článok jeden novinár. Povieš nám o tom viac?

Je to pravda, a ako som už spomínal, človek musí byť unikátny. Mne osobne pomohol rozhovor na Refresher.sk a svetová správa, keď som zdieľal svoje video o osobnom lete lietadlom na Filipíny, keďže som bol jediný pasažier. Hovorilo sa o mne po celom svete, ďalej Chris Brown a Shaquille O’Neal zdieľali môj príbeh a moje video.

Daj nám tip na 3 instagramy, ktoré ťa pravidelne inšpirujú svojím obsahom.

@jayalvarrez @erosexarhou @gypsea_lust

Máš nejaký cieľ do budúcna? (čo sa týka tvojich sociálnych sietí)

Chcem ďalej cestovať a užívať si život, spoznávať svet, zbierať skúsenosti, a keď sa to ľuďom bude páčiť, tak samozrejme, pribudnú aj noví followeri, ale určite taká 100K hranica followerov by ma potešila.    

A na záver si to zhrňme

  • Nechoďte do Instagramu s tým, že chcete mať 20k followerov, ale ešte neviete, či budete fotiť jedlo alebo robiť tutoriály na make-up. Robte to, čo je vaša skutočná vášeň a potom to zdieľajte so svetom. Vtedy to bude fungovať.
  • Tisícky followerov vám však nepribudnú hneď. Takže to chce dávku trpezlivosti. Cestujete po svete a máte parádne fotky? Nie ste jediní. Skúste nájsť cestu, ako byť originálnejší. Najlepšie tak, že si vás všimne tretia strana a urobí vám PR zadarmo.
  • Nespamujte niekoľkými postami denne a precíťte aj stories.
  • A ak máte tip na slovenského instagramera, ktorého by sme mali vyspovedať, dajte nám vedieť 🙂