Mnohí z nás už asi dávno vedia, že ísť na konferenciu a vrátiť sa plný nových poznatkov a know-how môže byť naivná predstava. Tiež si priznajme, že my, už nie najmladší, sa až tak nevyžívame v behaní po všetkých prednáškach, v snahe stihnúť toho čo najviac a ešte v noci postovať aktuálny vlog. Asi sme už čo-to zažili, aby sme plesali nadšením z prejavu CTO Facebook o tom, že “We are doing amazing stuff.”

WebSummit, SXSW a iné top konferencie boli pre nás vždy lepším teambuildingom ako reálnym prínosom pre našu každodennú prácu. Konferencie sú super na spoznávanie nových ľudí, či už večer v bare alebo náhodou v rade na VR. Na konfere sme napokon spoznali i nášho super CEO Elite CZ.

A ako hovoríme, je veľmi málo dobrých konferencií.

Mysleli sme si, že londýnska konfera Awwwards bude ďalšou konferou tohto typu. A to ani  v programe neboli žiadni typickí CEO, CTO, Startup stars, Ronaldinhovia a podobne.

Dnes však môžem skonštatovať, že to bola naj konfera, na akej som kedy bol. Vlastne ani neviem prečo, ale od mega inšpiratívnych ľudí až po skvelé ukážky prác a hintov sa mi páčilo všetko.

Prekračovanie hraníc

Na začiatku to vybalil chlapec s japonským menom z Medelinu. Chalan ukazoval, ako by vyzeral život, keby sa zgamifikoval. Ako sme videli – stále tam majú dobré veci v tom Medeline. (Samozrejme myslim výkonné počítače.)

http://km.cx/

Nasledovalo pár dobrých mien z menších agentúr, ale za to s top prácami, ako napríklad Ultranoir.

Potom prišiel na rad Mr Bingo. Chalanisko, ktorý vyhral ako mladý Bingo. Človek, ktorý začal prednášku slovami: “If you don’t like my talk – Fuck off.” Prednášku skoro odrapoval. Umelec, ktorý zo slova Fuck urobil umenie. Pre Kickstarter vytvoril vlastné rap video s top produkciou. Umelec, ktorý z kráľovnej spravil sexuálny objekt na pohľadniciach.

Človek, ktorý povýšil slovo self marketing na self fucking best marketing.

Pre viac info odporúčam pozrieť si jeho stránku: http://shop.mr-bingo.org.uk/pages/what-is-this-shit.

Po takejto šialenej prednáške sa vám už ostatné zdajú príliš nudné, ale stále plnohodnotné. Vynechali sme iba jednu. Povinnosť vyhotoviť pár fotiek v meste pre účely Instagramu nás volala. Priority.

Spájanie nespojiteľného

Druhý deň bol ešte lepší ako prvý. Na pódium sa postavila umelkyňa, ktorá povýšila náš Drinkbox o level vyššie. Anouk Wipprecht vytvorila automat, ktorý nosí modelka počas party priamo na sebe a pri čapovaní sa jej rozsvieti srdiečko. Anouk spojila takmer nespojiteľné, oblečenie a technológie.

Nasledoval zakladateľ Smashing Magazne, Vitaly Friedman. A nie, nerozprával o tom, aký super magazín založil a s akými skvelými nástrojmi pracujú. Namiesto toho prezentoval tabuľky a inputy, celú hodinu. Rozprával o najlepších UX riešeniach, responzívnych tabuľkách, o vydarených projektoch.

Takouto prednáškou jasne ukázal svoju skúsenosť. Že aj napriek tomu, že si jeho prácu v SM každý váži, on chce hovoriť o praktických veciach.

Po ňom sa predstavilo množstvo rečníkov, ktorí priniesli podobné know-how ako Vitaly a ukázali ľuďom reálne use case. Videli sme skutočne užitočné tipy.

Malé veci bývajú najväčšími

Celú konferenciu zavŕšil Seb Lester. Podľa nás najväčší týpek konferencie.
Tento 40-ročný pán sa venuje typografii. U seba doma. Na stolíku, kde má taký neporiadok, že ani netušíte, že je to stolík. Jeho font bol oficiálnym fontom olympiády vo Vancouveri. Človek, ktorý sa aj v malej domácej pracovni dokázal vypracovať na špičku vo svojom odbore. Kým si jedného dňa nepovedal, že chce robiť kaligrafiu.
Od rána do večera skúšal, učil sa, skúšal. A iba toto video videlo na Facebooku dohromady viac ako 100 miliónov ľudí. Na Instagrame má viac ako 1 mlión followerov. Makal na sebe a vo svojej malej izbičke sa stal najlepším kaligrafom svojich čias.

Na awwwards sme pochopili, že malá konferencia v krásnych priestoroch s obyčajnými a skromnými ľuďmi, ktorí sú top vo svojom odbore, a s ktorými si viete normálne pokecať počas pauzy, môže byť tou naj.