Firemné teambuildingy sú relatívne bežná vec. Tiež ich u nás dobre poznáme. Či už si ideme ‘zastrieľať’ na laser game, splaviť rieku ku susedom do Čiech, uniknúť z kancelárii v escape room alebo si niečo cez leto pogrillovať.

Pred pár týždňami sme však vyskúšali niečo nové. Spravili sme si vlastný Hackaton!  A musíme povedať, že tento netradičný teambuilding dopadol nad naše očakávania. Aj napriek tomu, že išlo o prvý ročník eventu.

Spojili sme dva naoko znepriatelené tábory – grafikov a kóderov, ktorí na seba chŕlia hlášky ako “prečo si to nenakódil tak, ako som to nakreslil” a “prečo si to kreslil tak, že mi to nejde nakódiť?”. Zakopali sme teda vojnové sekery, nabalili techniku, pivá a vyrazili.

Vybrali sme sa do Nízkych Tatier. Pri príchode nás privítal prekvapivý pohľad majiteľa chaty. Prve ho zaskocilo, keď sme z áut začali vykladať len samé monitory, počítače, tablety, routery. Samozrejme, keď sme ku koncu vyťahovali pivo, pousmial sa a uznal, že je všetko v poriadku.

Uvítacia párty na chate prebehla celkom rýchlo, avšak čakalo nás ráno plné práce na zaujímavých projektoch. Murphyho zákony však fungujú a ani Hackaton nebol bezproblémový. Prešli sme si projekty, ktoré sme chceli riešiť, no trochu sme sa domotali. Každý si slobodne vybral, na akom projekte chce pracovať, avšak každého oslovilo aj X ďalších projektov iných ľudí. Mysleli sme si teda, že budú kritické nestíhačky a všetci budú na nervy.

Prišlo však prekvapenie a my sme zistili, že makáme na plné obrátky v perfektnej atmosfére a stíhame každý nami stanovený deadline. Plán sme nakoniec splnili a ľudia v sebe objavili schopnosti, o ktorých možno ani sami netušili. Čomu sme sa vlastne venovali?

Programátorská časť pozostáva z filmových nadšencov, takže boli prirodzene sklamaní, že nenašli ani jeden web, ktorý by im zostavil watchlist najnovších filmov. Napojili sa teda na MovieDB cez Node.js a rovno sa pustili do práce – vytvorili algoritmus na odporúčanie filmov pre používateľov.

Vývojári mobilných appiek dali hlavy dokopy s grafikmi a testovali tooly, ktoré priamo exportujú dokumenty z PS napríklad do Xcode. Mimo toho sme sa pustili aj do projektu, ktorý by nám umožnil meniť mobilné appky bez potreby updatov z App Store alebo Google Play.

Mimo klasických projektov sme sa hrali aj s HW a Raspberry Pi. Prepojili sme niekoľko bezpečnostných kamier s webovým rozhraním a mobile app. Nápad ďalej rozvíjali a Mišo s Tomášom a momentálne stále pracujú aby projekt nakoniec dotiahli do úspešného konca.

Oliver sa hral do neskorého večera s vlastných chatbotom v Node.js. Pracovať sme museli aj cez deň, vydržali sme bojové podmienky nemilosrdného slnka a netrpezlivo sme čakali na odľahčenú atmosféru večera.  Riešili sme aj niekoľko čisto grafických konceptov – napríklad ticketovací systém, mobile banking app alebo personálne ilustrácie.

Sobotňajší večer sme zavŕšili gulášom, o ktorý sa celý deň staral Berky, a horúcou kaďou, ktorú sme mali na dvore. Diskusie o možných rozšíreniach jednotlivých projektov sa ťahali dlho do noci. Popri napchávaní sa sme si už plánovali ďalší podobný event.

Teambuilding teda dopadol na jednotku. Mali sme všetko potrebné

-sadu všetkej možnej aj nemožnej techniky s predlžovačkami, ktoré sa tiahli celou chatou

-najprv zjavne neobmedzenú zásobu piva, ktorá nám nakoniec ledva vystačila (vlastne sme museli ísť aj na niekoľko dodatočných nákupov).

-krásne prostredie doslova pod Tatrami

-a na záver dobrú náladu s kreatívnou atmosférou, v ktorej vznikali naše jedinečné projekty

O rok si tradíciu jednoznačne zopakujeme! Ak sa k nám chceš na Hackatone V.2 pripojiť, ovládaš grafiku alebo si poradíš s PHP, Angular.js a Node.js či Androidom a iOS, hoď nám CV na job@eliteml.sk.