Uplynulo už niečo vyše 2 týždňov od slávnostného odovzdávania cien na reklamnom festivale Golden Drum. Práve tento rok slávil svoje 25. narodeniny. My sme si nechceli nechať ujsť túto výnimočnú príležitosť a prihlásili sme sa na 3 dňovú konferenciu. Možno by bolo lepšie písať blog hneď, keď sme mali v hlavách všetko čerstvé. Ale takto, s odstupom času, sme spísali iba to, čo bolo pre nás naozaj dôležité. Svoje tipy spísali naša social managerka Baška a copywriter Slavo.

Výber od Bašky

Predtým, ako prejdem ku konkrétnym speakerom, vyberiem aj niečo zo showreelu reklám, ktoré sa uchádzali o hlavné ceny na Golden Drume. Ako prvú spomeniem kampaň Start the Dance, ktorá mala vzbudiť povedomie o ALS a získať donácie na výskum tohto ochorenia. Amyotrophic lateral sclerosis paralyzuje svaly a znemožňuje tak ľuďom normálny pohyb. Marco s ALS tancuje vo videu iba vďaka ilúzii pohybu vytvorenej spájaním fotky za fotkou prostredníctvom stopmotion.

“Help us make Marco’s dance truly possible. Without stop motion. Donate to beat ALS.”

Nedá mi nespomenúť prácu, z ktorej mám zimomriavky, všetci ju dobre poznáme a na Golden Drume sa jej podarilo získať shortlist. Je to Oil lake pre Ekotopfilm, takže gratulujeme do Effectivy :).

Ak si dobre pamätám, Diesel mal na Golden Drume tri práce. Vyberám túto, lebo tá kombinácia obsadenia, hudby, spracovania a claimu Go With The Flaw, ktorý podporuje jedinečnosť každého človeka, za mňa už ani nemôžu byť lepšie :).

Ale teraz už ku konkrétnym speakerom. Jedným z tých, ktorý si chytil moju pozornosť bol CEO Stephan Loerke z World Federation of Advertisers. Jeho prednáška mala názov #unstereotype a vychádzala aj z prieskumu najlepších Cannes reklám za posledných 10 rokov. Pozreli sa na viac ako 2 000 prác z archívu a prišli na to, že v reklamách účinkuje 2x viac mužov ako žien, muž má 4x viac screen time-u ako žena a počujete ho hovoriť 7x častejšie. Prišli tiež na to, že progresívna reklama, teda tá bez stereotypov, je o 25 % efektívnejšia ako reklama, ktorá stereotypizuje. Nie že by som si silno ulietavala na “womenpower” reklamách (najmä ak spätne stereotypizujú mužov), ale táto od NIKE má fakt drive a ešte som sa aj zasmiala :).

A teraz si dajme jednu printovú od Stabilo – to sú tie fixky, ktorými ste si na výške zvýrazňovali celé skriptá. Nazvali ju Highlighting the Remarable a zvýraznili nimi tri významné ženy, ktoré niečo dokázali. Tak napr. prvú dámu Edith Wilson, ktorá sa na 17 mesiacov sčasti chopila prezidentských povinností svojho manžela Woodrowa po tom, ako utrpel porážku.

Lululemon je značka spájaná s predajom ženského yoga oblečenia, ktorá sa rozhodla spustiť globálnu kampaň zameranú na mužov. Vybrali si piatich úspešných mužov, kampaň nazvali “Strength to be” a hovoria v nej o sile – tej vnútornej. A keďže si povedali, že dôležité je byť sám sebou, postavili sa proti tradičným stereotypom a do jedného z videí si zavolali profesionálneho boxera Orlanda Cruza, ktorý je gay. Aha:

A teraz sa trochu vráťme v čase a zmeňme región. Jeden zo speakrov, Jason Romeyko, nám ukázal niekoľko starších reklám z oblasti “New Europe”, na ktorých sme sa celkom dobre pobavili. Vyberám túto z dielne McCann Bukurešť a asi k tomu nemám čo viac povedať. Možno len – enjoy :).

A na záver vyberám silné SickKids:

Výber od Slava

Ak hľadáte na konferenciu človeka, ktorý spraví trochu prievan do reklamného vkusu publika, THOMAS KLOSTER bude ten pravý. Alebo inak známy ako Mr. Goodvertising. Je niekedy dobré počuť, že reklama nemá byť iba preto, aby bola. A že nie každý “hype” si zaslúži pozornosť. Thomas nám dával na srdce, aby sme reklamu založili na niečom, čo v konečnom dôsledku naozaj pomáha prípadne mení veci k lepšiemu. Lepšie ako vyťahovať si egá je spraviť poriadny projekt.


Síce zhejtil kampaň Mc Donaldu k medzinárodnému dňu žien, ale napríklad pochválil Carlsberg za to, že bojuje proti nadmernému používaniu plastov a plechovky v six packu spojil bodovým lepidlom. Gut gut.

Jedným z TOP spíkrov bola aj JOSEFINE RICHARDS z agentúry INGO Stockholm, ktorá hovorila aj o tom, ako prekonať svoj strach a rovnako predstavila niekoľko skvelých kampaní, keď sa spolu s klientom, obchodným reťazcom LIDL, snažili získať priazeň lokálne založených Švédov. A nešlo len o samotné kampane, ale aj o spôsob, ako presvedčiť klienta, aby do týchto kampaní išiel. V prípade projektu “Swedish number”, ktorý určite poznáte, trvalo presviedčanie klienta až 2 roky. Preto, ak máte skvelý projekt v šuplíku, “try harder”.

Kampaň pre tých Švédov, ktorí si mysleli, že LIDL predáva nemecké mlieko.

A toto zase kampaň pre tých, ktorí si myslia, že LIDL je iba o nízkych cenách.

Ďalší zaujímavý speaker bol austrálčan JUSTIN BILINGSLEY z agentúry Emil. Prečo jej dal názov Emil? Lebo Emil Jellinek bol človek, ktorý v začinájúcej automobilke Daimlel povedal, že si objedná 25 kusov ich áut, ak značku premenujú po jeho dcére Mercedes. No a ten zvyšok už poznáte. Justin za 16 mesiacov vybudoval od nuly dvornú a najmä globálnu agentúru automobilky Mercedes. Jednoducho sa rozhodol, nahovoril k sebe tím a za pár mesiacov uspel vo výberovom konaní.

Jeho prednáška nebola ani tak o kreativite ako o dátach, ktoré pomáhajú vytvárať “user journey” a vedia kedy odchytiť zákazníka v tom správnom momente. Reklama už dávno nie je iba o chytľavom headline, ale o poznaní zákazníka, jeho správania a o zladení sa s jeho životným štýlom a potrebami.

Emil Jellinek aj so svojou dcérou Mercedes.

A poďme k legendám. Bežný kreatívec sa k ním dostane iba ťažko. A toto je ďalšia výhoda festivalu Golden drum, kde hviezdy reklamy, o ktorých ste si iba čítali, môžete nielen vidieť, ale sa s nimi na after party dokonca aj stretnúť a pokecať. Jedným z nich bol aj John Hegarty, na prednáške ktorého spojili organizátori dve haly, no reálne ich bolo treba aspoň 3 🙂 John za svoje dlhoročné zásluhy v reklame získal aj kráľovský titul Sir. Počúvať jeho príbehy z nakrúcania reklám pre Levi`s, Playstation, Audi či Guardian bolo naozaj niečo. Hovoril veľa o tom, akú dôležitú úlohu v spotoch robí hudba, strih a pobavili aj historky z natáčania.

Nové, “stone washed” Levis džínsy

Čím viac ich operieš, tým sú lepšie.

A posledný deň  festivalu upútala najmä dvojka DAVID PIVK spolu s EVGENYNOM PRIMACHENKOM, ktorí rozbiehali značku Nike v Rusku. Kampaň za kampaňou vybudovali brandu za pár rokov skvelú pozíciu. Pre úspech bol podľa nich najdôležitejší insight. Vychádzali z miestnych mrazivých podmienok, zvykov a najmä politickej situácie, ktorá v konečnom dôsledku hrala Nike do karát. Kampane postavili na tvrdých podmienkach zimy, na odhováraní od vlastných cieľov, jedinečnosti každého človeka a postavení žien v Rusku.

Toto je kampaň, ktorá uvádzala brand NIKE na ruský trh.
PS: Ten vrtuľník je z Ramba 2 a za jeho účinkovanie v spote sa musel navýšiť budget o ďalších 10 000 dolárov 🙂

Nike cielil samozrejme aj na ženy a mal k tomu veľmi dobrý insight. Na ruských základných školách sa v rámci hudobnej výchovy spieva pesnička s názvom: Z čoho sú ruské dievčatá. Z kvetov, z prsteňov, klebiet a marmelády. No a Nike ešte voľačo pridal 🙂

Golden Drum je festival, kam sa oplatí vycestovať každému kreatívcovi, či marketérovi. Ideálne pre nejaké ceny, ale ak sa aj vyberiete iba kvôli konferencii, určite neoľutujete. A nezabudnite si booknuť pekné ubytko na kopci so super výhľadom a určite sa zastavte aj v tejto famóznej kantíne s rybacími a morskými špecialitami.