Stories sú na Instagrame menej než dva roky, ale už teraz majú viac ako 300 miliónov aktívnych denných užívateľov. Momentálne zažívajú najväčší boom a väčšina užívateľov tvrdí, že majú radšej príbehy ako fotky vo feede, pretože chcú vidieť obsah bez filtra a majú možnosť sledovať, čo práve ich priatelia robia. Príbehy do 24 hodín zmiznú, ale aj tak by sme sa nemali prestať snažiť robiť ich zaujímavejšie a krajšie. Rozhodli sme sa vyskúšať štyri aplikácie, v ktorých môžete svoje príbehy ozvláštniť a urobiť atraktívnejšie pre vaše publikum.

Unfold

Ako prvú sme sa rozhodli vyskúšať aplikáciu Unfold, ktorú používa na úpravu svojich stories aj množstvo influencerov. Aplikácia je skvelá v tom, že máte veľa možností rôznych koláží a môžete pridávať ako fotky, tak aj videá. Do šablón môžete pridávať aj písmo a trošku ich ozvláštniť, keďže všetky sú veľmi minimalistické. Nevýhodu vidíme v tom, že videá ukladá ako 15 sekundové, aj napriek tomu, že je video kratšie. Aplikácia je dostupná zdarma, ale môžete si dokúpiť ďalšie šablóny.

Takto viete skĺbiť statický sreenshot s videom so zvukom:

 

A takto viete dať do jednej story viacero videí súčasne:

 

Story art

Veľmi podobná aplikácia ako Unfold. Obsahuje kategórie rôznych šablón, ktoré majú rovnaký štýl. Sklamalo nás, že oproti Unfold sa dajú použiť len fotky, ale na druhej strane, šablóny sú veselšie a farebnejšie ako v Unfold, ale na svoje si prídu aj minimalisti. Aplikácia je free, ale za veľa šablón si budete musieť priplatiť.

 

Inshot

Túto aplikáciu nemusíte používať len na vaše príbehy, ale kľudne si v nej môžete strihať videá. Okrem strihania môžete meniť veľkosť, pridávať filtre a rôzne nálepky. Nám sa páčilo, že sme si mohli videá postrihať a poprípade aj skrátiť, ak bolo dlhšie ako 15 sekúnd, ktoré Instagram povoľuje. Je zadarmo a vodoznak na videu jednoducho odstránite pozretím jednej reklamy.

Takto jednoducho viete video zrýchliť/spomaliť:

 

A takto orezávať dĺžku a formát, či pridávať rôzne nálepky:

Canva 

Jedná sa o online nástroj na grafický dizajn, v ktorom máte možnosť tvoriť rôznorodý grafický obsah (sociálne siete, prezentácie, vizitky…). V ponuke máte šablóny a návrhy, ktoré si môžete pretvárať podľa vlastných predstáv. Väčšina týchto šablón je free, ale nájde sa zopár, ktoré sú určené pre premium účty. Užívateľ sa v aplikácii ľahko zorientuje a aj úplný grafický amatér dokáže vytvoriť obstojný grafický vizuál.

Takto vyzerajú niektoré templaty na stories:

 

A takto sme jeden z nich vyskúšali my:

 

Prečo sa s obsahom trošku nevyhrať, keď na to máme toľko možností? Ak na takéto stories, samozrejme, máme aj nejaký ten čas navyše 🙂 Hrajme sa s obsahom, experimentujme a v príbehoch zdieľajme zákulisie, ktoré užívateľov v mnohých prípadoch zaujíma viac ako fotka produktu vo feede. Využívate niektorú z týchto aplikácií, prípadne nejaké iné?