Skôr než začnete čítať tento článok, urobme si malý prieskum. Čo je pre vás hrozivejšie? Povedzte úprimne, či by vás viac mrzela strata peňaženky alebo smartfónu – za prepokladu, že je rovnako drahý ako hodnota hotovosti v peňaženke.

[yop_poll id=“5″ tr_id=“““ show_results=“-1″]

lost-phone

A teraz si skúsme bližšie opísať čo nás v takejto situácii čaká. Komu sa už stalo jedno, alebo druhé, vie čím si treba preskákať.

Stratiť peňaženku – nehľadiac na okamžite stratenú hotovosť, znamená takmer pre každého poriadnu dávku trpezlivosti pri vybavovaní nových dokladov. Každého asi ako prvé napadne blokácia platobných a kreditných kariet – logický krok, nezaberie veľa času a dá sa urobiť aj cez telefón. Záleží už len na banke, či vydanie novej karty vyrieši cez telefón, alebo vás pozve na povinnú návštevu pobočky. Horšie to bude s vybavovaním dokladov s ostatnými inštitúciami. Občiansky preukaz, vodičák, kartička poistenca, technický preukaz od auta, študentské karty, prístupové karty… Začína sa peklo obiehania, vysvetľovania, vybavovania a pokút za straty dokladov.

Hrozivé? Pre mňa určite. Čo sa však stane, keď prídete o svoj smartfón?

Kontakty sú v cloude. Rovnako aj správy, fotky, emaily… Pracné nastavenie telefónu mám zálohované v počítači. Vlastne, pri zanedbaní ceny telefónu som po kúpe nového a získaní novej SIM karty späť do pár minút. Teda minimum starostí, fungujeme ďalej.

Ale čo so starým smartfónom? Môže ho niekto zneužiť a ukradnúť z neho údaje? Poviem si, veď ho mám zabezpečený odtlačkom prsta – ten mi ešte neukradli. Naopak, odlačky prstov na displeji telefónu, ktorý sa nimi ovláda sú asi rovnako bezpečné ako PIN napísaný na zadnej strane kreditky. Netrvalo skutočne dlho, kým sa našiel vhodný spôsob ako odtlačok replikovať a dostať sa tak do zdanlivo zabezpečeného smartfónu – kto chce, môže si to vyskúšať aj sám istouchidhackedyet.com.

maxresdefault

Čo teraz s odomknutým smartfónom? Začnime jednoduchým – nie každý by rád zdieľal svoje osobné fotografie, azda najviac sa o tom presvedčili hollywoodske hviezdy počas minulého roka.

Pokračujeme ďalej – emaily. Smartfón je naše najosobnejšie zariadenie a máme v ňom nastavené svoje všetky emailové kontá. Nevraviac o prelustrovaní akýchkoľvek citlivých informácií v mailoch, nálezca získava aj prístup k niečomu oveľa cennejšiemu. Vďaka prístupu k mailom si môže zmeniť pravdepodobne akékoľvek prístupové heslo, kde sme pomocou týchto mailov zaregistrovaní. Sociálne siete, pracovné servery, PayPal… Za krátky okamih môžeme prísť o zdanlivo obyčajné, no pritom možno aj veľmi cenné veci. Za príklad určite stojí príbeh, ako podobnými trikmi prišiel američan o svoj nick na Twitteri v hodnote 50 tisíc USD.

Z nálezcu sa tak už stáva útočník, disponuje našimi osobnými údajmi, prístupom k sociálnym médiám, e-mailom, súborom v cloude. Čo však pokrok nechcel, v smartfóne mám nainštalovanú aj aplikáciu na vzdialené ovládanie môjho domu a tak nemá problém na diaľku odblokovať alarm, deaktivovať kamery a otvoriť si garážovú bránu pre ľahšie vynášanie vecí z môjho domu.

A na koniec, prečo si nedopriať niečo, po čom skutočne túžil a nevyužiť možnosť mobilných platieb – veď údaje o svojich kreditných kartách mám v mobile a na potvrdenie platby mi stačí môj odtlačok prsta.

Ako čerešničku na torte môžeme uviesť už len prípad, keď zamestnanec Apple zabudol maskovaný prototyp iPhone 4 v bare a ten sa tak dostal na verejnosť. Spoločnosť to stálo nemalé prostriedky, hlavne na poli komunikácie nového zariadenia a odhaľovania konkurenčných faktov.

Skôr než článok dočítate – skúste znova odpovedať na otázku ako v úvode.

[yop_poll id=“4″ tr_id=“““ show_results=“-1″]

Možno sa bavíme o naozaj katastrofických scenároch, pravda je však taká, že z nášho telefónu sa stalo skutočne najosobnejšie zariadenie súčasnosti. Dokonca s väčším vplyvom na naše súkromie a bezpečnosť ako klasické identifikačné doklady. Preto rovnako nás, ako aj našich klientov veľmi teší, keď tvoríme aplikácie s osobitným významom pre používateľov. Predsa len, dostať brandovanú aplikáciu do telefónu – to už je ako keby som si k fotke priateľky v peňaženke priložil aj nejaké tie logá mobilných operátorov či bánk.