Niektorí z vás už iste zachytili mediálny boom okolo nezodpovedného Sajfovho šoférovania. V piatok 5.4. sa totiž rozhodol spustiť live stream počas šoférovania na diaľnici, pri ktorom ho nachytala polícia a “odmenila” pokutou.

Dnes už môžeme povedať, že piatková akcia bola štartom plánovanej kampane na mobilizáciu proti používaniu telefónov za volantom, ktorú sme pripravili pre nášho klienta O2 Slovensko.

Live stream sa vydaril, ľudia reagovali a zdieľali ho. Záznam, ktorý je vyššie sme nemuseli na web hádzať ani my, do pár hodín od akcie bol na Youtube zavesený spontánne a dnes má 80 tisíc pozretí a patrí medzi trending videá slovenského Youtube.

Nasledovala vlna spontánnych reakcií médií – články o Sajfovej jazde a pokute sa začal šíriť slovenskými médiami. Celý mediálny efekt sa posilnil zatiahnutim ďalších influencerov do našej kampane. V prvej fáze sme mali dohodnutých influencerov, ktorí svojim spôsobom reagovali na Sajfove faux-pas. Do hry sa tak dostali Rytmus, Jasmina Alagič, Strapo, Kristína Tormová, Denisa Lipovská či Lucypug. A spontánne sa zapojil aj Bekim, pridá sa aj Telekom? 🙂

To sa stalo pre médiá ešte zaujímavejšou témou a počas víkendu sa téma široko rozšírila po slovenskom internete. Postupne sa diskusia od Sajfu odvracala k poukazovaniu na problém – používaniu telefónu za volantom. Tento problém sa objavoval nie len v príspevkoch našich influencerov, ale prebrali ho aj médiá.

Záver teasingu sme ešte okorenili beefom medzi Sajfom a PilC, ktorí si vymieňali pikantné odkazy cez sociálne médiá. Ich konflikt vyvrcholil až na tlačovej konferencii, kde si mohli zmerať svoje sily pri šoférovaní s telefónom v ruke a bez neho. Výsledok si asi viete predstaviť, telefón v ruke žiadnemu z nich v šoférskych skilloch nepomohol.

Prečo také harakiri?

Bolo nám jasné, že ak chceme začať komunikáciu spoločenskej témy, je ideálnejšie zapojiť sa do už existujúcej spoločenskej diskusie. Nespoliehali sme sa tak iba na spustenie kampaňového videa a pekných vizuálov. Cieľovú skupinu sme pripravili, rozvírili diskusiu a máme odpoveď.

Naša motivácia k zodpovednému šoférovaniu

No a na koniec – spustiť spoločensky orientovanú kampaň pre nás nebolo dostačujúce. Preto sme do lojalitnej aplikácie O2 Extra výhody doplnili upravenú navigáciu od Sygic. Tá kontroluje, či šofér používa telefón počas jazdy alebo prekračuje maximálnu povolenú rýchlosť. Ak sa týchto neduhov zdrží, každý mesiac môže získať 1 GB dát. Vytvorili sme tak pozitívnu motiváciu pre všetkých šoférov.

Vďaka Sajfovi i všetkým, ktorí sa zapojili

Sajfa na seba prevzal nevďačnú rolu. Počas posledných dní bol martýrom, na ktorého útočilo celé spektrum internetových diskutérov a médií. Vďaka za to. Diskusiu sme potiahli správnym smerom a drvivá väčšina ľudí takéto správanie (telefón za volantom) rázne odmietla.

Teraz nastáva druhá časť kampane. Pripomenúť ľuďom toto odmietanie telefónu za volantom, aj keď sa bude týkať priamo ich.

Tak sa pridaj k nám, počas šoférovania odlož telefón a #nebudpirat.

PS1: Appku si môžeš vyskúšať, stačí ak si O2 zákazník. Viac info na datujzodpovedne.o2.sk

PS2: Kampaň sme chystali takmer rok, máme teda ešte čo-to popísať. Nejaký ten blog sa k nej teda ešte objaví.